Enric Granados (1867-1916)

En 2016 el món sencer commemora l'aniversari de la mort Granados.

Concerts, conferències, classes i la publicació de la seva biografia en castellà són amb prou feines algunes de les

activitats que els amants de Granados estan organitzant per celebrar el seu llegat.


Contact us

One of the most important

Spanish composers of XIX

Century, Enric Granados is consider the poet of the piano.

Barcelona Festival of Song

Nascut a la ciutat catalana de Lleida en 1867, la seva família es va traslladar a Barcelona en 1874, on va romandre per la major part de la seva vida. Va estudiar piano amb Joan Bautista Pujol, guanyant el seu primer concurs en 1883.  

Gràcies al suport d'un ric mecenes va estudiar a París entre els anys 1887-89 amb el professor Charles de Bériot. Al seu retorn va obtenir gran popularitat com a virtuós del piano i com a compositor, presentant les seves Danzas españolas en nombrosos concerts.  

A pesar que no era ètnicament català, va desenvolupar la seva vida a Catalunya i va ser un dels protagonistes de la vida cultural de Barcelona i Catalunya.  Al llarg dels 25 següents va fer enormes aportacions a la vida cultural de la ciutat com a pianista, compositor, director, organitzador de concerts, mestre i fundador d'una acadèmia de música, avui coneguda com a Acadèmia Marshall.  

Vida musical a Barcelona

El poeta del piano

Variada producció musical

Celebració del centenari

Conegut com el poeta del piano, Granados va compondre una gran quantitat i varietat d'obres per a piano, veu i piano, obres orquestrals i de teatre musical en castellà i català. El 24 de març es commemora el 100 aniversari de la seva mort. La seva música està més viva que mai i s'escolta en escenaris de tot el món.

El Barcelona Festival of Song

La premsa i els amics de Granados es referien a ell com el poeta del piano, un dels majors elogis que es podia atorgar a un compositor i a un executant, perquè en aquell temps, la poesia era considerada la més sublim de les arts.

Granados tenia una forma única d'expressar-se en el piano, descrita com a lírica i colorida. El seu estil es manifestava per igual interpretant clàssics com Beethoven, Schumann o Chopin, que quan interpretava les seves pròpies obres.

Batejava les seves obres amb noms tan evocativos com a Escenas poéticas i Valses poéticos.


Va intentar crear poesia amb els sons de la mateixa manera que un poeta busca el ritmo musical de les paraules.


No obstant això, Granados va ser posseïdor d'una cosa que no es pot aprendre:  inspiració.(En la foto, Granados i la seva amant Clotilde Godó).

Granados va compondre una quantitat major i més variada de música del que la gent creu. Encara que és mundialment reconegut pel la seva Suite per a piano Goyescas i pel les seves Tonadillas per a veu i piano, va escriure una gran quantitat d'obres que no denoten estil espanyol. Per exemple col·lecció per a piano Escenas románticas, que exhibeixen influència de la música de Schumann i Chopin.


El compositor va formar part del moviment de modernisme català i va compondre nombroses cançons amb textos de poetes catalans, a més de peces de teatre musical amb llibrets del seu amic el poeta i il·lustrador Apel.els Mestres.  L'obra més destacada d'aquest període és l'òpera en tres actes Follet.

També va compondre nombroses obres orquestrals, incloent el poema Dante.  Per descomptat, les seves obres per a piano i les seves cançons inspirades en l'art i els temps de Goya ocupen un lloc destacat dins del seu repertori. Granados considerava que Goya “representava el geni d'Espanya”

Per celebrar l'aniversari de Granados el Barcelona Festival of Song presentarà un concert amb les seves cançons, una conferència i es dedicaran classes magistrals a l'estudi de la seva música vocal.

Estàs organitzant algun esdeveniment per celebrar l'aniversari de Granados?

Envia'ns un email i ho publicarem!

La Biblioteca Nacional de Catalunya, entitat que conserva una part important dels documents de Granados, organitza al desembre 2016, un seminari de tres dies dedicat al compositor. Entre els ponents estaran el Dr. Walter Clark, el Dr. Douglas Riva i la Dra. Patricia Caicedo.  

En 2016 l´Editorial Boileau de Barcelona publicarà l'edició en castellà de la biografia Granados, escrita pel Dr. Walter Clark i traduïda per la Dra. Patricia Caicedo.

Designed by Mundo Arts Spain www.mundoarts.com

Website texts: Dr. Walter Clark & Dr. Patricia Caicedo